DADERCONFRONTATIE 

AFREKENEN MET HET SEKSUEEL MISBRUIK UIT JE JEUGD

een man vraagt zich af of hij nou voor zichzelf of voor de ander moet kiezen

Nu de vakantie er weer aan zit te komen moet ik soms denken aan vorige vakantiejaren. Bijvoorbeeld aan de vakantie in 2020 dat ik samen met mijn zus en onze gezinnen in Portugal ben geweest. Twaalf dagen genieten van het prachtige weer, lekker eten en goede gesprekken.

Ik weet nog heel goed waar één van die gesprekken die ik toen met mijn zus had over ging. Over een schoolplein. Een schoolplein waar we jaren daarvoor samen aanwezig waren (waarover later meer!) en de buurjongen waar we als kind 14 jaar naast hebben gewoond. De buurjongen waar ik mee stoeide en samen tv mee keek. De buurjongen die ik als vriend zag. De buurjongen die mij seksueel misbruikt heeft en ervoor zorgde dat ik eenzaam werd in mijn eigen gezin omdat ik niet mocht en kon vertellen wat er met mij gebeurde. 


Trauma is eenzaam zijn in een heftige situatie. 

 

Als je meer van mijn blogs hebt gelezen dan weet je waarschijnlijk wel dat de shock en de angst er in het moment van het seksueel misbruik voor zorgen dat je je aanpast aan wat de dader wil. En dat het geheim dat er om heen gecreëerd wordt, maakt dat je er tegen niemand wat over kunt zeggen (ook al wil je dat wel).

Het is een patroon dat heel lang aanwezig kan blijven in je leven en wordt gevoed door angst voor de dader (misbruikstand).

En dat ging bij mij precies zo!

Ook in mijn volwassen leven, paste ik me aan en hield ik mijn mond. Als ik op date was met een man en hij voor mijn gevoel te dicht naast me kwam zitten, zei ik niets. Als ik met een vriendin aan het winkelen was en zij nog langer wilde blijven, terwijl ik best moe was, bleef ik toch in het winkelcentrum.

Ik sprak mijn gevoelens niet uit. Deed dingen die ik liever niet wilde. Ik liep mezelf voorbij.  

Wat de ander wilde ging voor.  

En toch kan het ook anders.

Terug naar het gesprek met mijn zus. Over het schoolplein.

Mijn zus zit 10 meter van me vandaan. Als steun. En ik? 

Ik sta in een live dader confrontatie tegenover de man die mij als kind seksueel misbruikt heeft.   

Ik vertel hem wat het seksueel misbruik met me gedaan heeft. 

Dat ik zoveel jaar met angst in mijn lijf geleefd heb
Dat ik daardoor een angststoornis heb gehad.
Dat hij invloed had op mijn seksualiteit. 
Dat hij me monddood gemaakt had.
Dat ik door hem heel lang niet alleen durfde te slapen.
Dat door hem mijn vertrouwen in mannen beschadigd was.

En ik zeg hem nog veel meer.

Dat het geheim over het misbruik niet mijn geheim was, maar het zijne
Dat ik zelf bepaal wie ik over het seksueel misbruik vertel.
Dat ik alle verantwoordelijkheid, schuld en schaamte terug geef aan hem.
En dat ik niet meer bang voor hem ben.  

En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Hij jaagt me geen angst meer aan. De angst die me zo lang in de greep had is weg. De angst die in mij voortleefde, ook al was hij al meer dan 30 jaar niet in mijn leven. 

Ik was niet meer bang.   

Het was bevrijdend. En het was een overwinning.

 

 

Het is een mega grote stap in een verwerkingsproces.

Misschien verlang jij ook naar die stap. Om vrij te zijn van triggers en voluit te kunnen leven. Of misschien kan je er nog niets bij voorstellen om op een gegeven moment oog in oog met de dader te staan om hem/haar verantwoordelijk te houden voor zijn /haar daden?

Toch is het echt een mogelijkheid. En één die bevrijdend werkt.   

Dat hoor ik ook terug van de cliënten in mijn praktijk, die na hard werken klaar zijn voor dit moment. Nadat ze eerst allerlei andere belangrijke stappen in het verwerkingsproces gezet hebben, die stuk voor helpend en helend zijn.

Deze stappen zorgen ervoor dat de dader de macht over je verliest en de angst (triggers) niet langer regeert.

Wil je zelf al een stap zetten? Kijk dan eens naar de schrijfoefening onder aan de pagina. 

Heb je behoefte aan ondersteuning in jouw proces. Neem dan gerust contact met me op.


WOORDEN AAN DE DADER

Deze uiting maakt je voor jezelf en hoeft dus niet werkelijk verstuurd te worden.

Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt. Zorg dat je ruim de tijd hebt (minimaal 15 minuten).

Welke woorden (of woord) zou je tegen de dader willen zeggen?

Je kan er voor kiezen om dit in een briefvorm op te schrijven. Welke woorden mogen daar niet in ontbreken.

Is een brief te veel van het goede, dan is er misschien een aantal woorden of één woord dat in je opkomt en opgeschreven wil worden.

Of misschien schrijf je liever niet, maar knip je woord(en) of plaatjes uit een tijdschrift die je vervolgens opplakt of in een envelop doet.

Kijk wat passend is voor jou. Doe wat er in je opkomt. Neem vooral geen blad voor je mond. Jij bepaalt wat er in deze uiting komt te staan.

 

 

Wil je graag meer waardevolle tips en inzichten over  het helen van seksueel misbruik ontvangen? 

Schrijf je hier dan in en ontvang ze maandelijks in je mailbox!

Karen Koole

contact@karenkoole.nl

0642150399

Praktijkadres

Europaplein 127

1079 AX  Amsterdam

Aangesloten bij beroepsvereniging C.A.T. 

VMP

KvK nummer 75055716

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring