DE 3 BESTE BOEKEN OVER SEKSUEEL MISBRUIK

De 3 beste boeken over seksueel misbruik

Er zijn veel boeken over seksueel misbruik te vinden, maar welke zijn nou echt de moeite waard om te lezen?

Dit is de top 3 van mijn favoriete boeken.

1. traumaseksualiteit – peter john schouten

Dit boek staat met stip op nummer 1 en is hét boek dat je moet lezen als je seksueel misbruik meegemaakt hebt. Het boek is onderbouwd met 30 jaar empirisch onderzoek en geeft feilloos weer wat de gevolgen van seksueel misbruik zijn en hoe dat je leven beïnvloedt. Het biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die misbruik meegemaakt heeft.

Seksueel misbruik is een aanslag op de ziel. Het eerste moment is diep indringend. En de gevolgen zijn onvoorstelbaar. 

Het boek is geschreven voor mannen, maar is voor zeker 99% ook van toepassing op vrouwen. 

2. alleen ja telt- liesbeth kennes

Liesbeth Kennes was zelf ooit slachtoffer van seksueel geweld. In dit boek neemt ze de hardnekkige mythes rondom seksueel geweld onder de loep. Het boek geeft een goed beeld van de “verkeerde” beeldvorming over seksueel geweld en hoe dit een rol speelt in de maatschappij en in de omgang met slachtoffers.

Het idee dat kindermisbruik een uiterst zeldzaam fenomeen is, zit nog diep. Wat we niet opmerken, datgene waar we niet mee geconfronteerd worden, bestaat niet.

 

3. traumasporen – bessel van der kolk 

In dit boek belicht Bessel van der Kolk met een neurowetenschappelijke blik wat traumatische ervaringen (zoals seksueel misbruik) met je hersenen en lichaam doen. Hij beschrijft hoe traumatische ervaringen worden herinnerd en in latere ervaringen worden verwerkt en gaat in op wat er nodig is voor het herstel van lichaam, brein en geest.   

Trauma wordt niet opgeslagen als een verhaal met een duidelijk begin, midden en einde. Herinneringen keren in het begin meestal terug in de vorm van flashbacks, die flarden van de ervaring bevatten. 

Dit was mijn top 3 van boeken over seksueel misbruik. Ken jij een ander boek wat je een waardevolle aanwinst vind in de verwerking van seksueel misbruik? Dan hoor ik het graag van je.