KIEZEN VOOR JEZELF (OF VOOR DE ANDER?)

een man vraagt zich af of hij nou voor zichzelf of voor de ander moet kiezen

Ik ben deze zomer ontzettend aan het genieten van het prachtige weer. Haast elke dag zon, zon en nog eens zon.

Maar bij dat warme weer past ook een ander leeftempo en als ik eerlijk ben was ik daar deze week een aantal dagen niet goed op afgestemd. Mijn tempo lag te hoog. Dus had ik het op een gegeven moment zo warm, dat ik er echt niet blij meer van werd. Koud en lauw douchen hielp ook niet meer en zo zat ik oververhit op de bank.

En uitgerekend op dat moment stuurde een vriendin een appje of ik de volgende dag mee ging naar het strand.

Nu zie ik deze lieve vriendin weinig en wilde ik heel graag iets met haar doen. Maar tegelijkertijd voelde ik ook dat ik echt geen zin had om mezelf de volgende dag aan de zon en warmte bloot te stellen. Ik had rust en schaduw nodig en wilde mijn dag lekker in de hangmat onder de boom op de volkstuin doorbrengen.

En dat heb ik haar dan ook geappt.

Maar vlak daarvoor kwam er even iets anders voorbij. 

Een patroon dat heel lang onderdeel geweest is van mijn leven. 

Dat zag er zo uit.

Zij wilde graag naar het strand.
Ik wilde haar niet teleurstellen.
En ik wilde toch ook graag iets met haar doen.
Dus was het toch wel oké om naar het strand te gaan.
Dan kon ik op een andere dag wel in de schaduw zitten en bijtanken.
Ik wilde het liever niet, maar ja………

Zo kreeg wat de ander wilde voorrang boven wat ik wilde

 En verdween mijn eigen wil steeds meer naar de achtergrond.

Het leek een beetje alsof ik naar een film zat te kijken. En zo op afstand kon zien wat er gebeurde.

Gelukkig is dit patroon niet meer leidend in mijn leven. Ik ging even terug naar mijn gevoel en dat was heel duidelijk. Ik had behoefte aan schaduw en rust. En dat kon ik dan ook zonder problemen naar mijn vriendin appen.

Zo was ik trouw aan mezelf en ook aan de vriendschap. Mijn vriendin heeft er tenslotte ook niets aan als ik iets doe terwijl ik het eigenlijk niet wil. En als ik me aanpas aan de ander komt dat op den lange duur onze vriendschap ook niet ten goede.


Je kunt niet alles zijn voor iedereen, als je trouw wilt zijn aan jezelf. 

 


Het lijkt zo simpel om trouw aan jezelf te zijn, maar ik weet wel beter. 

Want na seksueel misbruik is dat helemaal niet zo eenvoudig.


Je kan vaak niet goed voelen wat je zelf wilt.

Of je voelt het wel, maar je kan het niet tegen de ander zeggen.

Je verzint excuses om je eigen gevoel te overrulen en toch te doen wat de ander wil.

Je durft niet eerlijk te zijn en zegt dat je niet kan omdat je al iets anders gepland hebt.

Als je zelf ook seksueel misbruik hebt meegemaakt dan herken je dat waarschijnlijk wel. Ja toch?
 

En buiten het feit dat je dan geregeld dingen doet waar je eigenlijk diep van binnen geen zin in hebt is het ook vaak een reden om jezelf op je kop te geven. 

Waarom heb ik dan geen nee gezegd?

Waarom zeg ik niet gewoon wat ik wil?

Iedereen kan grenzen stellen, maar ik niet.

Ik kan ook niets.

Het lukt me nooit om te veranderen….

Dat maakt het leven er niet leuker op.

Wat helpt is als je snapt wat er in jouw binnenwereld gebeurt als je seksueel misbruik meegemaakt hebt. 

Dan krijg je begrip voor jezelf en weet je dat het gedrag dat je vertoont hoort bij de gevolgen van seksueel misbruik. En dat je er niets aan kan doen dat het zo gaat. Maar dan weet je ook dat je dit wel kan veranderen en wat er dan precies nodig is om dit achter je te laten.  

En dat is best fijn.

Wil je ook meer weten over de schade, gevolgen en heling van seksueel misbruik? Dat kan.

Je kan dan een kosteloos en vrijblijvend oriënterend telefonisch gesprek van 20 à 30 minuten met mij inplannen.