BOOSHEID, HOE GA JE ER MEE OM?

De 3 beste boeken over seksueel misbruik

Boosheid is een hele natuurlijke emotie. Iedereen kent wel het gevoel van geïrriteerd of boos zijn. Toch is boosheid een emotie waar veel mensen moeite mee hebben. Vooral als de boosheid ongecontroleerd wordt. Dan is het net of het een eigen leven gaat leiden en kan het schadelijk zijn voor je relaties.

Maar hoe ga je er dan mee om?

Boosheid
Wat is boosheid nou eigenlijk precies? Van nature is boosheid een beschermingsmechanisme. Het helpt je om gepast te reageren op situaties die bedreigend zijn. Boosheid is dus zeker niet altijd negatief. Het kan een helpende emotie zijn op een moment dat iemand iets tegen jou of een ander zegt of doet wat je echt niet prettig vindt. De boosheid zorgt ervoor dat je krachtig op kunt treden en dat je ruimte voor jezelf in kan nemen. Je geeft daarmee een grens aan.  

Niet uiten van boosheid
Het kan zijn dat je de boosheid niet uit, maar van binnen oppot. Iemand doet of zegt iets waar je het niet mee eens bent. Je uit dit niet, maar de boosheid stapelt zich van binnen op. Er komt een moment dat het je te veel wordt. Dan ontlaadt je de boosheid. De druk van binnen is weg en daarna ben je weer rustig. Het is een signaal dat je te lang doorgegaan bent met iets accepteren waar je het diep van binnen niet mee eens was. Iets heel kleins kan dan de daadwerkelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen, waardoor de boosheid te heftig en zonder nuance naar buiten komt.  

Trauma en boosheid
Ook als je een trauma zoals seksueel misbruik meegemaakt hebt is het uiten van boosheid vaak lastig. Dat komt omdat je jezelf niet kon beschermen tegen de dader. De dader ging over jouw grenzen heen en wat jij wilde telde niet mee. Je boosheid kon dus niet op een effectieve manier ingezet worden. Het gezonde beschermingssysteem waar je via boosheid over beschikt, werkt na misbruik niet meer goed. Je grenzen aangeven en uitspreken dat je het ergens niet mee eens bent, wordt bijna onmogelijk. Het resultaat is vaak dan ook dat het je uiteindelijk teveel wordt en de bom barst.  

Omgaan met boosheid
Maar wat als je nu weer overvallen wordt door de boosheid? Het beste is om dan afstand te nemen. Letterlijk. Een paar stappen achteruit kan al verandering geven. Helpt dit niet, zorg dan voor meer afstand. Ga naar een andere kamer of ga naar buiten, zodat je niemand onnodig schaadt met je uitbarsting van boosheid.

Lukt het je niet om je boosheid zelf te reguleren?

Dat is geen schande. Ik hoor heel vaak dat na seksueel misbruik het beschermingsmechanisme zo ontregeld is dat er wat hulp nodig is. Geef niet op. Er is zeker wat aan te doen. Ook jij kan weer beheer over je boosheid krijgen en het op een gezonde manier inzetten om jouw grenzen aan te geven.